×

Історія виникнення Інтернету

Перший в світі Інтернет зародився зі створенням дослідної комп'ютерної мережі, яка отримала назву ARPANET.

Історія Інтернету

Перший в світі Інтернет зародився зі створенням дослідної комп'ютерної мережі, яка отримала назву ARPANET. Її основним завданням була комутація пакетів Агентства перспективних дослідницьких проектів Міноборони США. Передумовою до створення такої мережі став запуск штучного супутника Землі в СРСР у 1957 р. Після цієї події з метою підвищення ступеня інформаційної безпеки на випадок війни Міністерство оборони Сполучених Штатів в екстреному порядку віддало наказ розробити надійну систему для передачі даних і виділив на це необхідні кошти. Зайнялося питанням створенням комп'ютерної мережі спеціальне агентство DAPRA, яке відповідало за впровадження нових технологій в США. З плином часу APRANET розвивалася і ставала популярною вченими з різних сфер науки.

Спроба встановлення першої зв'язку по мережі була проведена 29 жовтня 1969 року. Чарлі Клайн з Каліфорнійського університету (р. Лос-Анджелес) пробував віддалено підключитися до ПК, що знаходиться на відстані 640 км у Стенфордському дослідницькому інституті, де Білл Дювалль в телефонному режимі підтверджував успішну трансляцію кожного символу. Однак з п'яти знаків слова «LOGON», яке було спеціальною командою авторизації в системі, з першої спроби вдалося передати лише перші три знаки – «LOG», після цього в мережі стався збій. Однак після повернення APRANET в робочий стан через кілька годин наступна спроба вчених встановити зв'язок на відстані увінчалася успіхом. Дата 22.10.1969 р. може по праву вважатися датою появи першого в світі Інтернету.

Перша програма для обміну електронними листами в Глобальній мережі з'явилася в 1971 році і відразу ж стала популярною серед користувачів Інтернету. У 1984 р. почала функціонувати комп'ютерна система розподілу доменних імен, яка дозволяла отримати інформацію про сайту в Мережі.

Крім того, у 1984 р. з'явилася ще одна масштабна мережу NSFNet, яка була створена Національним науковим фондом Сполучених Штатів. Вона включала в себе безліч дрібних мереж, в тому числі і популярні тоді Bitnet і Usenet, і володіла значно більшою пропускною здатністю в порівнянні з мережею ARPANet. Таким чином, остання набула серйозного конкурента. До NSFNet підключилися понад 10 000 ПК менш ніж за рік, і зі словом «Інтернет» поступово стала асоціюватися саме ця мережа.

Створення протоколу IRC – Internet Relay Chat заклало основу першого чату, яке забезпечило спілкування користувачів в реальному часі. Це відбулося в 1988 році.

Проте головним постачальником даних Глобальна мережа стала лише до 1995 р., коли її трафік перевищив за обсягом пересилається поширений протокол передачі файлів FTP. Це послужило поштовхом для створення W3C – Консорціуму Всесвітньої павутини. Варто відзначити, що саме остання надала вигляд раніше безликому Інтернету. Таким чином, з 1996 р. терміни «Інтернет» і «Всесвітня мережа» практично повністю підміняють один одного.

01Офіс в Києві
м. Киев, 02068
вул. Ахматової 9/18
02Офіс в Броварах
м. Бровари, 07405
вул. Чорновола 2-А
03Працюємо
Пн.-Пт. 9:00-18:00
Сб. 11-00 -16:00
×
Пропонуємо перейти на українську мову
Згоден?
Хочу, перейти на мовуНет, останусь на языке